17 Mart 2011 Perşembe

Galatasaray Maci Uzerine - Derbilerin favorisi olmaz

‘‘Tarihi fark olacak diyenler yanıldı. İyi mücadele ettik. Yakaladığımız tek pozisyonu değerlendirdik. Bu galibiyetle UEFA Kupası şansımızı güçlendirdik.’’
Turhan Sofuoglu - 26 Mart 2010

1990 ve oncesinde dogup bu maci hatirlamayan yoktur herhalde. Fenerbahce'nin Johnson'un frikik golu ile 1-0 Ali Sami Yen'de kazandigi. Simdi yine ayni iki takim, bu sefer Turk Telekom Arena'ya, tam da ters konumda cikacaklar. Bir tarafta 9 haftadir kazanan, 9 puan geriden gelip zirveyi yakalayan Fenerbahce. Diger yanda -4 averajli, maglubiyeti galibeyetinden cok Galatasaray. Ama iste derbini keyfi tam da burada baslayacak, cunku bu mac baska. Yarin hic beklemedigimizi gorecegiz ve mutlaka sasiracagiz.

Maca iki taraftan da bakip, artilari eksileri bulmaya calistim. Acikcasi cok da istatistiklere girmeden, derbi duygusu ile yazmak istedim. Cunku biliyorum ki bundan 11 sene once ve daha bir cok seneler tahminciler yanilgiya ugradi. Iste macin notlari:

1) Niang&Alex - Servet&Gokhan Zan
Macin belki en kilit eslesmesi. Servet ve Gokhan bu tip maclari iyi bilen oyuncular. Ozellikle hakemin de ilk dakikalari kartsiz gecmek isteyecegini bildiklerinden, mutlaka cok sert ve dondurmeden baslayacaklardir. En buyuk endisem Niang'in ilk GS macindaki sakatligindan gelen psikolojik endisesi. Neill'a karsi oynamayacak olsa da, rakip stoperlerden yilmadan en az ilk 15-20 dakikayi gecmesi gerekiyor.

2) Stoch/Dia - Neill
Rakip presle baslayacak, arka taraf agir, tam Dia'lik mac. Ancak Dia sakat ve karsisinda Neill olacak. Korkum Dia ile baslarsak, erken bir degisiklik yapma durumunda kalmamiz. Stoch ise Dia kadar hizli degil ve Konyaspor macinda goruldugu kadariyla urkek. GS deplasmani, Konyaspor maci gibi gol kacirmayi kaldirmaz, futbolun kurali atamayana atarlar isler. Tercihim saglikliysa ozellikle yavas savunmaya karsi Dia ile baslanmasi. Ozellikle ileriye destek vermeyen Neill ile oynayacagi icin, Dia'nin cok geri gelmesine gerek olmayacaktir.

3) Orta saha: Cana&Yekta&Culio - Topuz&Selcuk&Ozer
Oncelikle harika bir orta saha mucadelesi bekliyorum. Her iki takim da rakip cikarken top kapip hizli ayaklari ile gole gitmeye calisacak. Fenerbahce'de  Emre'nin yoklugu onemli bir eksik. Ilerleyen dakikalarda orta sahaya mudahale icin elinde Christian(ki yabanci siniri var), Gokay yada Bekir(Gokhan'i sag one alma) secenekleri var. Orta sahanin dustugu durumda, her uc alternatif de cok parlak gozukmuyor.
Ozellikle GS oyunu Fenerbahce yari sahasini yikmaya calisacagi ilk dakikalarda, kapilan toplari en dogru bicimde Alex ve Niang ile bulusturmak onemli. Burada Ozer ve Topuz'un pas tercihleri macin kaderini belirliyecek. GS maclarinin degismez kahramani Selcuk'tan yine iyi ve mucadeleci bir oyun bekliyorum.

4) Kazim&Pino - Santos&Gokhan
Kazim icin onur maci, ki buyuk maclari sever. Pino gecen hafta cok formda gozuktu(1 gol&1 asist), ayrica ilk macta da etkili olmustu. Karsilarinda ise ligin tartismasiz en iyi bek ikilisi. GS hucum ederken cok keyifli mucadeleler olacak ama Gokhan ve Santos'un bindirmelerinde, Neill ve Caglar'in cok yalniz kaldigini da gorecegiz.(bkz. Serkan Balci, Cale, Ekrem Dag, vs.)
Arda her oynadigi Fenerbahce macinda ekstra bir eforla Gokhan'in cikislarini kapatmaya calisirdi ama Pino ve Kazim'in benzer bir performansini gostermesini beklemiyorum. Ancak olasi bir Galatasaray galibiyeti, yine Pino ve Kazim ikilisinin kisisel gayretlerine kalmis gozukuyor.

5) Duran Toplar
Gecen hafta duran toplardan, 1 tanesi gol, 3 tane net gol pozisyonu buldu Ankaragucu. Fenerbahce'de Alex, Selcuk ve Lugano uclusu, GS kalesinde de Zapata varken, Fenerbahce'nin duran toplardan gol bulmasi cok yuksek ihtimal.

Eminim cok keyifli bir mac olacak. Basliktada belirttigim gibi derbilerin favorisi olmaz. Statta, evde yada 3D izleyen herkese iyi seyirler,

Not: Ustteki resim http://desportivofutebol.blogspot.com/ 'dan alintidir. Yazar harika da bir not dusmus.
                                                 ''Emre O Barajda Olmasaydı''
O kirmizi cizgili kisi Emre Belozoglu ve top Emre'ye carpip kaleye gidiyor. Kaderin cilvesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder