16 Şubat 2011 Çarşamba

Bunun hesabını kim verecek


Bugün ajanslara düşen haber herkeste epey bir şok etkisi yarattı. Öncesinde Ümit Avcı'nın patlattığı "Diana Taurasi'de doping çıktı" haberi, bugün tam manasıyla çürüdü. Herkes haber ilk patladığında, "nasıl olur, zaten dünyanın en iyi basketbolcusu, İstanbul Üniversitesi maçında neden doping yapsın ki ?" gibi sorulara mantıklı cevaplar cevap aramaya çalışıyordu. Doğrusunu söylemek gerekirse aklın aldığı mantıklı bir cevap da bulamıyordu kimse. Bi ara "bu madde Amerikada yasaldı, ondan aldı" gibi haberler de çıktı. Bugün gelinen nokta ise Doping merkezi Gençlerbirliğinden Orhan ve oyuncumuz Taurasi'nin raporlarını geri çekmiş. (Bir de Ceyhan'lı Monique Coker da olabilir yanılmıyorsam)

Hemen tepede resmini gördüğünüz Turgay Atasü'nün olay patladığı zamanlardaki açıklamalarını hatırlayalım, '"B numunesinde bir değişiklik olmaz, Taurasi 2 yıl ceza alır.", " Dünya basketbolunun zirvesinde biri ama ne yapalım, o da kullanmasın. Hiçbir suçlu (Ben yaptım) demez. B numunesi çıktığında göreceğiz. Tüm yapanlar inkar eder." Olay daha açıklığa kavuşmadan, B numunesinin açılması beklenmeden adeta yangından mal kaçırır gibi Taurasi'yi suçlu ilan eden Turgay Atasü şu anda nerede ne yapmakta acaba ? Bu adam Türkiye Futbol Federasyonu doping kurulu başkanı ve aynı zamanda da Türkiye Basketbol Federasyonu Sağlık Kurulu başkanı. Şimdi Hacettepe üniversitesi Taurasi için verdiği raporu geri çekmiş. Neden acaba ?

Şu ana kadar Taurasi'nin zaten aldığı bir ceza yoktu, sadece tedbirli olarak oynamıyordu, disiplin kurulu henüz bir ceza vermemişti. Bugünkü olaydan sonra artık Taurasi'nin tedbiri de kalktı ve Taurasi artık her türlü hakkını geri almış durumda olması lazım. Peki şimdi bu süreçte maddi manevi yıpranan Fenerbahçe Spor Kulübüne ve bu olayda yaşanan sıkıntıdan dolayı asılsız bir şekilde suçlanan Taurasi'ye bunun hesabını kim verecek ? Olay sadece Taurasi'nin sıkıntı çekmesiyle de ilgili değil. Bu olay yüzünden Penny Taylor'ı da kaybettik. 2 oyuncu da psikolojik olarak çok zor bir döneme girdiler. Biz takım olarak bir dünya ekstra para harcayarak Anete ve Angel'ı getirdik finnal 4 ve şampiyonluk hedefinden kopmamak için. İşin en kötüsü şu anda google'a Taurasi yazdığınızda google size direk "doping" kelimesi ile birlikte öneriyor ve böyle aratınca 942.000 adet sonuç çıkıyor. Nasıl temizleyecekler bu meseleyi ? Fenerbahçe bu olaylardan sonra Penny ve Taurasi'yi kaybedince, Galatasaray'a da saha avantajını kaybetti. Ne yapacak şimdi federasyon ?

Twitter'a düşen haberlerden öğrendiğimiz kadarıyla Dünya Doping Örgütü (WADA), Hacettepe üniversitesi'nin lisansını 2 yıl boyunca askıya almayı, sonrasında da iptal etmeyi düşünüyor. Derhal iptal etsinler, 2 yıl boyucna askıda kalması bile gereksiz. Bu Hacettepe Üniversitesi'nin ilk vukuatı değil zaten, daha öncede yanılmıyorsam Arda Turan'ın doping şüphesiyle ilgili bir olayda Fenerbahçe taraftarlarının şikayeti üzerine bir süre ceza almışlardı. Daha sonrasında Turgay Atasü beyefendi, herhangi bir olay olmadığını sadece Fenerbahçeli taraftarların işgüzarlığı yüzünden ceza aldıklarını söylemişti. Fenerbahçe Hacettepe Üniversitesine güvenmeyip numuneler Köln'de incelensin diyince "ülkenin kurumlarına güvenmiyor musunuz ?" diye ortalığı ayağa kaldıran başta Zeki Çol olmak üzere tüm spor yazarları ve basketbol camiasının önde gelen isimleri şimdi ne diyecekler merakla bekliyorum. Zeki Çol'un yazısını şuradan hatırlayalım. Sadece şu kısmı alıntılayalım "
Yani Hacettepe'de sorun değil, bir yüz akı tablosu var. Ama Basketbol Federasyonu, bunu da görmezlikten geliyor. Çünkü Fenerbahçe öyle istiyor!" Hacettepe'de bir yüz akı varmış sayın Zeki Çol'a göre. Çok ama çok merak ediyorum, şimdi çıkıp birşeyler söyleyebilecek mi Hacettepe için.

Zeki Çol ve daha bir sürü insan Fenerbahçe'ye yüklendi "ülkenin kurumlarına güvenmiyorlar" diye. Hatta kimileri bu kurumlara güvenilmedi diye "kesin Penny Taylor da doping kullandı" diye çıkarımlar bile yaptı. Sanki Fenerbahçe doping kontrolü yapmayı reddediyormuş gibi. Bizim önerimiz daha sağlıklı ve güvenilir sonuçların alınabileceği Köln'deki merkezde yapılmasıydı. Ne oldu şimdi ? "Ülkenin kurumlarına güvenmiyor musunuz" diye Fenerbahçe'yi ortayaatıp antipati merkezi haline sokmaya çalışanlar nerdeler ?

Olayı derinlemesine incelediğimizde şu aşamada federasyona bir suç bulmak çok da kolay değil. Neticede Hacettepe'den böyle bir rapor gelince tedbirli olarak oynamaması doğru karardı, ama şimdi ne olacak ? Taurasi yüzünden kaybettiklerimizin maddi ve manevi tazminatı nasıl yapılacak ? Bunun hesabı nasıl verilecek ? Fenerbahçe numuneler Köln'e yollansın denince ve bu kabul görünce, Turgay Atasü istifasını vermiş, Turgay Demirel kendisini zar zor ikna etmişti Zeki Çol'un yazısına göre. Bakalım bugünkü olaydan sonra federasyonun tutumu ne olacak ?

Ceyhan belediyesi Coker'sız oynadıkları maçların için iptali için federasyona başvuracakmış yine sağdan soldan duyduğumuza göre. Peki biz nasıl hesap soracağız ? Cuma günü bir basın toplantısı düzenlenecek Aziz Yıldırım tarafından. Gelişmeleri merakla bekliyoruz.

Tarihimizde ilk defa final 4 ve şampiyonluğa bu kadar yakındık. İlk etapta 10 da 10, sonrasında 2 Galatasaray galibiyeti ile 12 de 12 yaptık. Şimdi Spartak ile oynayacağız. Peki Taurasi ile Penny'nin durumu şimdiden sonra ne olacak ? Geri dönebilirler mi, dönerlerse oynayabilirler mi, yabancı kontenjanı, kısıtlamalar vs hepsi çok büyük soru işaretleri. Daha önce hatırlarsanız Fenerbahçe Taurasi'nin sözleşmesini fesh ettiğini web sitesinden yayınlamış ama bi kaç gün sonra haberi siteden kaldırtmıştı. Dolayısıyla tahminim odur ki 2 oyuncu ile de sözleşmemiz devam ediyor. Peki eğer bu 2 isimle sözleşme devam ediyorsa, yerlerine gelen Anete - Angel 2 lisini nasıl aldık ?

Kafalarda soru işareti çok, en iyisi cuma günkü Semih Özsoy ile başkanın Ankara'da düzenleyeceği basın toplantısını beklemek. Başkan her türlü bu olayın hesabını soracaktır sormasına da, federasyon komple istifa da etse, Turgay Atasü kendini köprüden aşağı da atsa bizim Avrupa şampiyonluğuna giden kadromuzu baltalamalarının hesabını veremezler. Eğer bu takım bu sene Avrupa şampiyonu olamazsa tek sebebi Turgay Atasü - ekibi ve Hacettepe Üniversitesidir.

Olabilecek en iyi senaryonun gerçekleşmesi ümidiyle...

1 yorum:

  1. Levincim,

    Sporcularin gelecegi hakkinda daha dikkatli olmak gerek.
    Baskan'in maddi ve manevi tazminat davasi basta olmak uzere her yolu denemesi lazim. Cok acik soyleyeyim, zararimiz milyon dolarla olculur. Boyle bir sey olur mu.

    Hata insanlarin basina gelir, dogrudur. Ama simdi onemli olan telafi icin, ozellikle manevi olarak neler yapilacagi. Mesela Taurasi ulkeye cagirilip, federasyon baskani bir ozur toreni duzenleyebilir Dunya medyasi ile. Kesinlikle oyuncunun hakki teslim edilmeli. Hatayi telafi icin her yol denenmeli, maddi/manevi.

    Unutmadan, ayni konu Orhan Sam ve etkilenen diger sporcular icinde gecerlidir, benzer bir toren, maddi/manevi telafi.

    Servgiler,
    Cinar

    YanıtlaSil