12 Şubat 2011 Cumartesi

Gundeme Dair


Aziz Yildirim'in kulupler birligi baskani olmasinda aslinda Fenerbahce'nin seviyesinin, basarisinin butun Turk futbolunun seviyesi ile alakali oldugunu anlamasi var. Turk futboluna disaridan ama bir o kadar dikkatli bakan bir hocanin roportajlarindan kesitler yapmak istedim, cunku   



- Fenerbahce'nin Avrupa'da yoklari oynamasi ve Azizsilin bagimliligi,
- Milli Takimin Azerbaycan'a yenilmesi,
- GS'in Avrupa Sampiyonlugunun devaminin gelmemesi,
- Besiktas'in 3 transferle 17 de 17 hedefi koymasi
- Bursaspor gibi (maalesef ki) aslinda Avrupa futbolunda vasat denilebilecek kadronun sampiyon olmasi ve sonucta Sercan Yildirim'in bitmek bilmeyen "bana La Liga uygun ama Premier Lig'de de is yaparim" tarzi aciklamalar yapmasinin nedeni ulke futboluna objektif bakis acisi getiremememiz.

Iste Hiddink'in aciklamalari (Milliyet)

"Turk Futbolcularin eksikleri çok fazla. Oyun ve mantalite olarak kendilerini geliştirmeleri lazım. Milli Takım’ı 1-2 hafta iyi performans gösterip girilmesi kolay bir kulüp olarak görmesinler. Milli Takım, Türk futbolunu temsil ediyorsa bu temsili arada sırada iyi olanlar değil sürekli iyi olanlar yapmalı”

"Türkiye büyük ülke. Futbolda söz sahibi olmak istiyor. Oyuncuların da bu hedefe ulaşılması için o seviyede olmaları gerekir. Türk futbolcuların özelliklerinden bahsedecek olursak, genel anlamda topla çok iyiler, topu iyi kontrol edebiliyorlar, teknik olarak iyiler. Ve sürekli topla oynamak istiyorlar. Teknik, taktik ve mantaliteyi, üçünü de bir birim olarak düşünüyorum. Teknik kısımda okeyi alıyor Türk futbolcuları… Ama diğer birimler okey değil. Teknik kısımda biz fazla bir şey yapamıyoruz. Bunu 8-16 yaşları arasında kulüplerden alacaklar.

Bu anlamda sorumluluk kulüplere düşüyor. Taktiksel anlamda da oyuncular onlardan neler isteyeceğinizi anlayacak kadar zekiler ve öğrenmeye açıklar. Bazı oyuncular var, öğrenemiyorlar. İstediğiniz taktiği bazen yapamayabilirler, tökezlerler. Bu demektir ki, bu oyuncu profili milli takımda oynayacak seviyede değil. Bu tür hataları ligde yaparsınız, cezasını hemen görmeyebilirsiniz. Ama uluslararası arenalarda bu böyle değil. Bu açığınızı birisi görür ve cezasını keser. Türk futbolcusu, futbol oynamayı seviyor. Özellikle topla oynama istekleri üst düzeyde… Taktiksel manada onu sınırlandırmanız gerekir.

(Araya giren Oğuz Çetin): Hoca çoğu zaman oyuncuların neye yapmalarını gerektiğini değil; neyi yapmamaları gerektiğini söylüyor."

"Yabanci transfer, yerli futbolcuların kendilerini gösterme imkânlarını kısıtlıyor. Bu noktada biz onlara minimal düzeyde yani A2 takımında oynama şansı veriyoruz, vereceğiz. Bu oyuncular da kendilerini göstermek zorundalar, ortaya karakterlerini koyacaklar. Yani kulüp yönetimlerini bir anlamda kolay kolay yabancı oyuncu almalarına engel, yani zorluk çıkarmaları gerekir. İyi oldukları süreçte kulüpler niye yabancıya yönelsinler ki? Yani yabancı transferi yapılacak pozisyonlara getirmemeleleri gerekir. Tüm güçlerini ortaya koyup mücadele edecekler."

Ayrica roportajin tamamindan anladiklarimi da aktarayim,

- Hoca Turk Futbolcularin icindeki en iyi, yetenekli, calismaya niyetli ve gelistirilebilir oyuncu grubunun sectigi milli takim oldugunu dusunuyor ki bu yuzden yine ulkeyi birakip karis karis Avrupa'da gurbetci avinda.
- Hoca Turk takimlarindaki oyuncularin caliskan olmadigini ve kuluplerdeki antreman duzeyinin yetersiz oldugunu dusunuyor
- Hoca Turkiye'deki bazi oyuncularin asiri degerli oldugunu dusunuyor ve kadroya almiyor(Topuz, Sercan, Volkan Sen, vs.)

Sonuc: Futbol iyi futbolcularla oynanir, eger ki futbolcu ve antrenor kalitemizi yukseltmezsek maalesef herhangi bir iyilestirme saglamamiz mumkun gozukmuyor

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Türk Telekom mukavelesi olduğu için oradaki Ali Sami Yen'in adını kaldırttılar. Ben onlara çok kızgınım. Sözleşmemiz olmasına rağmen isimlerini bir kez daha ağzıma almayacağım. Herkes görecek!"
Adnan Polat- Galatasary Divan Kurulu'ndaki konusmasindan           

Sonucta bu da oldu. Bir sponsor sozlesme sartlarina uyulmasini istedigi icin sponsor oldugu kulubun baskani tarafindan elestririldi.

Dur yahu bir daha yazayim, sponsor sozlesme sartlarina uyulmasini istedigi icin sponsor oldugu kulubun baskani tarafindan elestirildi.

Yillar once Tofas'in basketboldan kacisi, Turkcell'in lig sponsorlugundan cekilmesi, Ulker'in neden biz butun takimlara sponsor oluyoruz feverani, Turk Telekom'un basina gelenler, vs.

Bu lige ve bu yonetimlere sponsor dayanmaz.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Bir bakıyoruz yöneticilerimiz sürekli gündemde. Hakem hatalarını bir kenara koyalım, birçoğunun konuşması için hata bile gerekmiyor. ’İnce, ince doğradılar’, ’Bizi şampiyon yapmayacaklar’ gibi altı boş, hiçbir rasyoneli olmayan, paranoyaya varan ifadeler havada uçuşuyor. Transferde yapılan yanlışlar, teknik direktörün, futbolcuların hataları ilk hakem yanlışında hemen hasıraltı ediliyor. Takımların şampiyonluk yarışında yer alması için hiç bir şartı yerine getiremeyen, teknik konularda durmadan hata yapan yöneticiler, hiç yüzleri kızarmadan bütün suçu hakemlere ve federasyona yükleyiveriyorlar"

Mahmut Ozgener zannederim ki herhangi bir secim telasi hissetmiyor, anlasilan o ki 4 ay sonraki genel kurul icin bir endisesi yok baskanin. Umarim bu devlet guvencesine dayanmiyordur,

Ama her ne sebeple olursa olsun baskanin cikip yaptigi bu aciklamalar gercekten cok yerinde. Artik bu kliselerin bitmesi gercekten sart. Stadlar bos, futbolcularimizin standardi istenilen seviyede degil, milli takimlar ve kulup duzeyinde dunya futbolunda devamli irtifa kaybediyoruz,

Artik sig tartismalari birakip calan alarm zillerini duymaya baslamamiz sart. Hiddink anlatmaya calisiyor, ust uste 2 sampiyonayi birden milli takim olarak kacirmak uzereyiz, Avrupa kupalarinda herhangi bir kulup basarisi gosteremiyoruz, tribunlerimiz bombos, 

Spor kulup yonetimlerini, ulkemizde sporseverligin nasil artirilacagini, altyapilarin yapilanmasini yeniden duzenlememiz/tartismamiz gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder