16 Şubat 2011 Çarşamba

Daha Iyi Olmali - Issiar Dia


 "Maç içerisinde oyunumu değiştirebilmeliyim. Artık topu tutmak veya tek pas oyunu arasında geçiş yapabilmeliyim. Futbol ayağa ve derine diyagonal oynamayı gerektiriyor. Kale önünde daha etkin olmalı, gol atıp, asist yapmalıyım. Penaltı yaptırmalıyım. Ayrıca sahayı daha geniş kullanmalı ve savunmamı da geliştirmeliyim. Takımda daha düzenli oynamalıyım. Yaşım 21 ama öylece kalmıyor. Yapacak çok işim var.Kendime her zaman muktedir olduğumu söylüyorum."
                                                             AS Nancy Web Sitesi, 2008(Ceviri: Lambuja(blog)'ya aittir)

"Ilim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir" demis Yunus Emre.
Dia'nin kendi performansinin farkinda oldugu 3 sene onceki aciklamalarindan anlasiliyor. Peki sonrasi?



2006-2009 yillari arasinda 3 sezonda sadece 5 gol kaydetmis Dia. Yukaridaki aciklamalari takip eden 2009-2010 sezonunda ise 33 macta 8 gol 7 assist ile oynamis.  Performansindaki bu ilerleme onu Fenerbahce'ye getirdi.

Dia'nin da bir donem ogrencisi oldugu Clairefontaine akademisi Fransa'nin en onde gelen futbol okulu. Anelka, Henry, Gallas, Rothen akademinin mezunlarindan bazilari. Clairefontaine'de genc oyunculara (13-15 yas) taktik, teknik ve mental egitim veriliyor. Akademinin en onemli ozelliklerinden bir tanesi de oyunculara eksiklerini anlama ve gelistirme disiplini vermesi.

Son yilindaki performansi ve saglam altyapisi goz onune alindiginda Dia mutlaka cok onemli bir potansiyel. Ayrica taraftari cok heyecanlandiran bir oyuncu, fakat performansi benim beklentilerimin altinda.
1.-21. Hafta 
Issiar Dia
Miroslav Stoch
Oynadigi Mac
18
16
Mac Basi Dakika
48
64
Gol
1
1
Asist
1
2
Sut
20
21
Isabetli Sut (Yuzde)
5 (25%)
10 (48%)
Topla Bulusma
431
560
Top Kazanma
9
13
Top Kaybetme
43
36
İsabetli Hücum Pasi
9
25
Orta
26
14
Yapılan Faul
31
28

En onemli eksikligi skora katkisindaki yetersizlik. Sakatlik/uyum vb. faktorleri kabul etsemde oynadigi 18 macta yaptigi 1 gol/1 assist yetersiz.

Yukarida Dia'nin Stoch'a orta sayisi ve yapilan faul(ki duran top kazanmak/penalti acisindan cok onemli) olarak ustunluk sagladigini goruyoruz. Tam da taraftari heyecanlandiran sag taraftaki bindirmelerinin sonuclari bunlar. Rakibi gecip ya orta yapiyor ya da faul aliyor, Dia.

Ancak diger parametrelerde Stoch'un onde oldugunu goruyoruz ki aslinda bunlar benim "takim hucumuna katilim" olarak adlandirdigim seyler, yani pas alma, sut atma, hucum pasi girisimi vb.

Dia'ya oyun icinde baktigimizda, bugunku haliyle takim olarak hucuma uygun olmadigini dusunuyorum. Aslinda ozverili, defans katkisini her gecen hafta artiran bir goruntude. Ancak topu ayagina aldiginda, basitce arkadasina pas veya topla dripling disinda bir opsiyonu yok. Bu da takim hucumunu sikintiya ugratiyor ve Dia'yi tahmin edilebilir yapiyor. Dia'dan sut atma, enlemesine pasla oyunun yonunu degistirme, yaratici verkaclara girme veya derinlemesin top atma gibi aksiyonlari goremiyoruz. Bu nedenle pas akislarinda sikca yer almiyor ve oyunda saman alevi gibi parlayip/sonen bir goruntu yaratiyor. Yine siklikla 60-70 gibi oyundan alinmasinda(ki Nancy'deki hocasi da Dia'yi benzer sekilde kullaniyormus) devamlilik sorununu ortaya koyuyor.

Dia ogrenmeye ve gelisime acik. Ozverili. Ancak Kayseri gibi sag defansin cok zayif oldugu bir rakibe karsi onemli bir defans arizasi yaratamamiz beni endiselendiriyor. Andre Santos bu macta harika oynadi, cok iyi mucadele etti ama karsisindaki etkili hucumcular nedeniyle sinirli bindirme yapabildi. Bu durumlarda Dia'nin mutlaka daha etkin olmasi gerekiyor, ondan bir-iki pozisyondan fazla, devamli bir etkinlik bekliyorum.

Notlar:
Ozer Hurmaci: Sakatligin ardindan ciktigi macta gayet iyi bir performans sergiledi. Sadece ilk yarida 6000 metrenin uzerinde mesafe katetmesi, ne kadar istekli oldugunun bir gostergesi. Gezgin, pas oyununun icinde, arkadaslarina pas alternatifi yaratan(pas alan) ve savunmaya destek olmaya calisan bir oyuncu. Oynadikca formaya alisacagini, mac eksikligini giderecegini ve daha basit/etkili olucagini dusunuyorum. Ozer, Aykut Hoca'nin cok guvendigi, Hiddink'in ustun atletik ozellikleri nedeniyle Almanya macinda 11'e aldigi bir oyuncu. Taraftarimizin Deivid, Topuz vb. oyunculardaki 180 derece degisen fikirlerine bakinca Ozer'e verilen tepkiler anlamsizlasiyor. Futbol aklina inandigim hocalar gibi ben de Ozer'e guveniyorum

Mamadou Niang: Tamam yine top kaybetti, eski gucunde degil. Ama son 2-3 haftaya oranla en ayakta kaldigi/diri oldugu macti. Kesinlikle kendine geliyor. Bugun Serdar Kesimal gibi cok onemli bir stoper ile oynamasina ragmen, faul aldi, ayakta kaldi.
Gollerine zaten devam eden Niang'in, 1 ay icinde ilk haftalardaki kuvvetli haline donecegini dusunuyorum.

Selcuk Sahin: Takimin boyunun kisalmasinda, onde baskida kilit isim. Sanki Selcuk takimdayken, Lugano ve Yobo daha guvenli oynuyor.

Miroslav Stoch: Altan Tanrikulu(ki bence Aykut hocaya en yakin isimlerden) Guiza ve Stoch'a ciddi bir fiziksel yukleme yapildigini yazmis. 2-3 hafta icinde takima donuceklerini iddia etmis. Guiza'yi bilmem ama Stoch'a ihtiyacimiz oldugunu dusunuyorum. Pas oyunumuza uygun, sutu olan bir Stoch'un, oyunu rakip alanda oynayan 2. yaridaki formatimizda onemli yeri oldugunu dusunuyorum.

Christian ve Selcuk: Aykut Hocam'dan tek ricam bu ikiliyi gobekte kullanmamasi. Her ikiside degerli oyuncular, ancak bir pas yapabilen orta saha oyuncusu ile oynadiklarinda.

Macin Yildizi: Mehmet Topuz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder